’Nederland dreigt steeds meer vast te lopen door harde diploma-eisen’
  • Home blog ’Nederland dreigt steeds meer vast te lopen door harde diploma-eisen’

’Nederland dreigt steeds meer vast te lopen door harde diploma-eisen’

Joost

“Werkgevers en de overheid moeten hun rigide diploma-eisen loslaten om de krapte op de arbeidsmarkt tegen te gaan, meldt CNV. Door de huidige eisen blijven volgens de vakbond honderdduizenden werkzoekenden aan de kant en lopen cruciale sectoren vast door personeelsgebrek. Volgens CNV-voorzitter Piet Fortuin is de krapte vaak te vinden in sectoren met harde diploma-eisen, zoals de ICT, techniek, kinderopvang en zorg. Maar ook in de financiële dienstverlening en bij de overheid zijn de eisen star. Dit zorgt ervoor dat Nederland steeds meer vast dreigt te lopen, waarschuwt Fortuin. „Het roer moet zowel bij werkgevers als bij de overheid om. We moeten op een nieuwe manier naar arbeid gaan kijken.” Bron: Telegraaf 17-11-2023

“Niemand vind het leuk om afgewezen te worden en dus als je je functie eisen dermate zwaar neerzet, is het ook niet zo gek dat er weinig reacties komen”

Maarten
Oprichter NineOrange

Schaap met de 5 poten.

Als wij in gesprek gaan over de functie eisen stuiten we vaak op het de term “minimaal HBO diploma”. Als we dan eens doorvragen over waarom en wat, dan kom je er ook vaak wel achter dat een MBO’er met gerichte werkervaring ook prima voldoet. Waarin NineOrange bedrijven in adviseert en iets over onze werkwijze:

  • Als we aan de slag gaan dan duiken we eerst in een vacature. Gezien we jarenlange ervaring hebben in de personeelsbemiddeling kunnen we vanuit bedrijf- én kandidaatsperspectief alles goed tegen het licht houden.
  • Zodra we onszelf goed hebben ingeleefd gaan we vragen stellen. Zeg maar “advocaat van de duivel” spelen. Wat is nu echt belangrijk voor deze baan en wat kan iemand leren. Wat zijn de “need to haves” en wat zijn de “nice to haves“?
  • We kijken samen naar wat een goed vertrekpunt c.q. basis kan zijn voor deze functie. Qua opleiding, achtergrond, maar ook welke vaardigheden iemand moet beschikken.
  • We stellen ook de vraag: “waarom zou iemand dit willen”? Vanuit hier kan je ook vaak tot inzichten komen of je wellicht niet met een te zwaar pakket van eisen zit.

 

Meer nieuws

Lees hieronder meer berichten